dimecres, 29 de febrer de 2012

Benvinguts/es


Benvinguts a tots/es al bloc APRENEM A BALLAR SARDANES. Espero que sigui d'utilitat per tal de fer arribar la nostra dansa a totes les persones interessades (joves, petits grans, escoles, associacions, etc...). M'agradaria que entre tots poguéssim crear un espai a on poder compartir experiències i coneixements, dubtes, curiositats, etc... Aquest bloc és, també, de tots vosaltres. Així doncs us animo a participar-hi i a que en pogueu fer difusió. Gràcies.

Iniciarem el mateix amb una breu introducció de què és la Sardana.

La sardana és una dansa popular catalana i és el ball nacional de Catalunya. Es balla en cercle seguint la música interpretada per una cobla. El nom pot fer referència tant al ball com a la música.
Borja Balasch, l'any 2010, en definia la manera de ballar de la següent manera;  un nombre indeterminat de balladors formen un cercle agafant-se de les mans i mirant al centre, ballant en rotllana cap a dreta i esquerra amb un tempo bastant estable, amb un aire sovint lent i concentrat. Els components han de ser preferiblement parelles formades per home-dona però només cal un mínim de dues persones agafades per les mans per considerar que ja han creat una rotllana. La sardana és una dansa no excloent, de manera que qualsevol persona pot afegir-s’hi individualment o en parella a la rotllana en qualsevol moment del ball (a no ser que es tracti d'un concurs o una exhibició).
Els balladors han de comptar el nombre de passos, així com identificar els canvis de ritme, de volum i d'altres motius musicals per a interpretar-ho correctament amb els passos, amb recursos com el salt, passos de moviment més ample, etc.
La música de la sardana és tocada per una cobla, que en general consta de 12 instruments tocats per 11 músics. Quatre d'aquest instruments (tenora, tible, flabiol i tamborí) són instruments típicament catalans; els altres quatre són més convencionals (contrabaix, trompeta, trombó i fiscorn).
 • La sardana fou temporalment prohibida durant la dictadura de Franco com a símbol nacional. L'any 2010 la Generalitat de Catalunya va inscriure la sardana al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya i la declarà element festiu patrimonial d'interès nacional.

5 comentaris:

 1. Hola Esther, has fet un croquís del pas curt molt instructiu. Podries fer el croquis del llarg?

  ResponElimina
 2. Bon dia. El tinc fet, només l'he de penjar. En quan pugui ho faig. Merci per seguir el bloc....

  ResponElimina
 3. Bona nit. Esther. Molt intetessant el teu blog. Ara mateix estic a Amer. Acabo de veure ballar "La satdana de l'Alcalde". Podries comentar-la?
  Gracies.

  ResponElimina
 4. Bona nit. Esther. Molt intetessant el teu blog. Ara mateix estic a Amer. Acabo de veure ballar "La satdana de l'Alcalde". Podries comentar-la?
  Gracies.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Bon dia Pere. Ja fa temps que em vas esciure. Sento no haver contestat però no he pogut.
   Primer de tot vull dir-te que no sóc historiadora de la dansa.
   Aquest bloc serveix per tenir unes nocions bàsiques dels passos.

   He buscat informació sobre la Sardana de l'Alcalde. Aquest és el resultat.

   "Amer és un dels pocs indrets de Catalunya on es conserva aquesta tradició, que es remunta als segles XVI i XVII. En aquell moment, la majoria de pobles catalans ballaven una dansa anomenada "contrapàs" a la sortida de la misa major, per la festa. En ella hi participava tot el veïnat en senyal de germanor i convivència, i solia estar encapçalada per algun noble. A final, es va establir que seria la figura de l'alcalde la que presidiria la dansa.
   Amb el pas del temps, es va passar del ball del "contrapàs" a la sardana, però es va conservar un tret molt característic: es tracta d'una sardana oberta, amb un guia que obre el ball i deixa la mà esquerra sola, com si fos el capdavanter de l'antic "contrapàs" i simbolitzant que amb aquesta mà acull la resta del poble.
   A principis del segle XX, la Sardana de l'Alcalde va deixar de practicar-se, però l'any 1949 es va restablir i ara es balla cada 16 d'agost.
   Ahir, per complir amb la tradició, van arribar primer els gegants a la plaça major, i després van anar arribant totes les parelles, que, al ritme de la música, van fer la seva entrada amb un galop de cortesia.


   Se celebra entre el 14 i el 17 d’agost. Cal destacar la Sardana de l’Alcalde el dia 16 a les onze del vespre, una tradició que pocs pobles conserven. També és tradicional el concert de cobla interpretat per la Principal de la Bisbal".

   Enllaços:
   https://www.youtube.com/watch?v=0i1IlEXmwwk

   http://www.diaridegirona.cat/estiu/2013/08/17/amer-balla-tradicional-sardana-lalcalde/631101.html

   http://www.amer.cat/turisme/festes-i-tradicions/

   http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/Divendres/Amer-la-sardana-de-lalcalde/video/5326431/

   P.d, suposo que em tant de temps has pogut buscar la informació per una altra banda. Em sap greu.

   Espero haver-te ajudat.

   Gràcies.

   Elimina